Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ...ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Και ποιος δεν περιμένει την Καθαρά Δευτέρα για να πετάξει το χαρταετό του;
Πόσοι όμως ξέρουμε ότι αυτό το γοητευτικό παιχνίδι έχει μια ιστορία 2400 ετών κι έχει αποτελέσει κατά καιρούς ιερό θρησκευτικό σύμβολο, πολύτιμο μετεωρολογικό εργαλείο, πολεμική μηχανή, άθλημα, εργαλείο μετρήσεων και πολλά πολλά άλλα.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...


Η ιστορία του χαρταετού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Όλοι συμφωνουν όμως ότι η πατρίδα του χαρταετού είναι η Κίνα. Εκεί οι χαρταετοί ήταν λατρευτικό όργανο με διάφορα σχήματα και χρώματα, φτιαγμένοι από μπαμπού και μετάξι και με κρεμασμένα χρυσά κουδουνάκια, ανέβαιναν στον ουρανό για να εξευμενίσουν και να δοξάσουν τους θεούς.
Η παράδοση λέει οτι οι χαρταετοί κατασκευάζονταν 1.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού αλλά η πρώτη γραπτή μαρτυρία που μιλάει για ένα ξύλινο πουλί που πετάει, βρέθηκε το 400 π.Χ.
Κάποιος Κινέζος αυτοκράτορας σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει χαρταετούς για πειραματικές πτήσεις επανδρωμένες με κατάδικους. Όσοι από αυτούς τους άτυχους επιζούσαν , κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Κάποιος άλλος στην προσπάθειά του να κατακτήσει ένα κάστρο, χρησιμοποίησε χαρταετό για να υπολογίσει το μήκος του τούνελ που έπρεπε να σκάψει για να βγει υπόγεια ακριβώς μέσα στο κάστρο.
Και φυσικά δεν μπορούσε να λείψει η αρχαία Ελλάδα από την επιστημονική ενασχόληση με τον χαρταετό.
Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Αρχύτας ο Ταραντίνος, μαθητής του Πυθαγόρα, μελέτησε την κατασκευή του χαρταετού κι έκανε πειράματα με πτήσεις.
Άλλωστε βρέθηκε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει κοπέλα να κρατάει ένα είδος χαρταετού με το σχοινί του, έτοιμη να τον πετάξει.
Στην  Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1.400 μ.Χ. αλλά αρχικά θεωρείται ένα παιδικό παιχνίδι.
Αυτή η άποψη γρήγορα αλλάζει καθώς οι επιστήμονες αρχίζουν να τον χρησιμοποιούν σαν επιστημονικό όργανο.
Στα 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πέταξε έναν χαρταετό μέσα στην καταιγίδα και απέδειξε ότι οι κεραυνοί είναι ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός.
Κατόπιν οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για μετεωρολογικές μετρήσεις και αργότερα για αεροφωτογραφίες και στρατιωτικούς σκοπούς.
Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, οι χαρταετοί ήταν τα πρώτα μοντέλα πτητικών μηχανών βαρύτερων από τον αέρα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με σκοπό να φτιαχτεί η ιδανική πτητική μηχανή.
Στις μέρες μας το πέταγμα επανδρωμένου χαρταετού έγινε ένα γοητευτικό και δημοφιλές άθλημα το  kite surfing.
 Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να επισκιάσει την αρχική και ωραιότερη χρήση του χαρταετού...
 Το αρχέγονο παιχνίδι του ανθρώπου με τους αιθέρες και τον αγώνα του να κατακτήσει τα ουράνια. Πετώντας το χαρταετό του νιώθει να πετάει κι αυτός έστω και στηριγμένος σε χάρτινα φτερά, έστω κι αν τον κρατάει κολλημένο στη γη ένα λεπτό σχοινί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: