Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1857 οι  γυναίκες εργάτριες σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας :
Μείωση του ωραρίου από 16 σε 10 ώρες την ημέρα - κάτι που οι άνδρες είχαν ήδη πετύχει 17χρόνια πριν - και ίσα μεροκάματα με των ανδρών.
Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα.


Αλλά και στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα οι γυναίκες διαμαρτύρονταν για καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Τα δικαιώματα αυτά κατακτήθηκαν με διαφορετικό ρυθμό στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ενώ υπάρχουν και χώρες που ακόμη και σήμερα -δυστυχώς- δεν έχουν δώσει στη γυναίκα αυτό που δικαιωματικά της αξίζει : την ισότιμη θέση δίπλα στον άνδρα.
Ο εορτασμός της μέρας της γυναίκας άρχισε γύρω στο 1910 αλλά επισημοποιήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ σαν Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ λοιπόν στη Γυναίκα, τη μάνα, τη σύζυγο, την αδελφή, τη φίλη, τη νοικοκυρά, τη γιατρό, τη δασκάλα, την καθαρίστρια, τη στρατιωτίνα, την πολιτικό, την εθελόντρια, την...την...
Αμέτρητοι οι ρόλοι που καλείται να παίξει η σημερινή γυναίκα και σε όλους ανταπεξέρχεται άνετα με ένα χαμόγελο και μια ανοιχτή αγκαλιά...
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε  :
η αγάπη
η φροντίδα 
η κατανόηση
η ειρήνη
η δύναμη
η τρυφερότητα
και η ίδια η ζωή
είναι γένους θηλυκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: