Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΤΟ 1821 ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

Η Επανάσταση του 1821 με αυθεντικά όπλα, ζωντάνεψε το βράδυ του Σαββάτου στο όμορφο Σιδηρόκαστρο, 17 χλμ. έξω από την Κυπαρισσία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας και άλλοι τοπικοί φορείς οργάνωσαν μια θαυμάσια εκδήλωση για να τιμήσουν τη συμμετοχή της Τριφυλίας στους αγώνες του 1821.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί επίσημοι, μεταξύ αυτών ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Τριφυλίας και πλήθος κόσμου.
Το Σιδηρόκαστρο είναι ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό του Δήμου μας, χτισμένο στους πρόποδες δυο λόφων.
Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι ευγενικοί και φιλόξενοι κάτοικοι, υπήρχε κάστρο όμοιο με του Ναυπλίου, το οποίο οι Τούρκοι ξεθεμελίωσαν για εκδίκηση.
Από εδώ πέρασε ο Κολοκοτρώνης με τα παλικάρια του και ξεκουράστηκε στην περιοχή Σφένταμο όπου υπάρχει ένα πελώριο σφεντάμι και πηγές.



Πολλοί Σιδηροκαστρίτες πολέμησαν στην Επανάσταση αλλά και στην Κατοχή καθώς υπάρχει στο χωριό και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Το χωριό στολίζεται με πολλά αγάλματα του γνωστού Σιδηροκαστρίτη γλύπτη Κώστα Γεωργακά καθώς και η σκάλα με τα 88 σκαλιά που οδηγεί στην εκκλησία.





Το ηρώο του χωριού
Η εκδήλωση άρχισε με την έλευση των "οπλαρχηγών" στην εκκλησία του χωριού, τη μεγαλόπρεπη βασιλική του αγίου Νικολάου.
Κρατώντας σημαίες και αυθεντικά όπλα, άντρες και γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές παρακολούθησαν τη δοξολογία.
 Ακολούθησε ένα ιστορικό δρώμενο στην αυλή της εκκλησίας και κατόπιν όλοι κρατώντας αναμμένες δάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες κι ανέβηκαν στα ψηλότερα σημεία του χωριού αναβιώνοντας το παλιό προεπαναστατικό έθιμο της λαμπαδηφορίας.
Τέλος συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού όπου άναψε μια πελώρια φωτιά, έπεσαν πυροβολισμοί από τα παλιά όπλα κι ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και φίλεμα με μπακαλιάρο και χαλβά από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού.
Το όπλα και πολλά άλλα κειμήλια της εποχής εκτέθηκαν σε ένα μίνι Μουσείο που στήθηκε εκείνη τη στιγμή και οι ιδιοκτήτες τους μας εξήγησαν με πολλή υπομονή τη χρήση και τη λειτουργία τους.
Το χωριό μάθαμε πως έχει 250 περίπου σπίτια, τα πιο πολλά εξοχικά αναπαλαιωμένα και κάπου 150 μόνιμους κατοίκους. Μεταξύ αυτών 4 παιδάκια που μεταφέρονται για σχολείο στην Κυπαρισσία.

Οι οπλαρχηγοί μπαίνουν στην εκκλησία




Οι λαμπαδηδρόμοι στην πλατεία


Άναψε η φωτιά

Τα όπλα


Ρολόγια και κοσμήματα



Γραφομηχανή με ένα μόνο πλήκτρο



Έτσι έφτιαχναν τα βόλια

Αυτή η πρωτόγονη χειροβομβίδα γεμιζόταν ρετσίνι και μπαρούτι

Χοροί στην πλατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: