Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ



Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τους παιδόφιλους
από Μαρία Κωνσταντοπούλου | 25 Φεβ 2016
Η σκέψη ότι τα παιδιά μπορεί να πέσουν θύματα παιδόφιλων είναι ο χειρότεροςεφιάλτης κάθε γονέα! Και δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου τα κρούσματα παιδοφιλίας συνεχώς αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουμε διπλά το παιδί μας και να του μάθουμε πώς και εκείνο θα μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του, αν χρειαστεί. Η γνωστή φράση που συνηθίζουμε να λέμε: «'Ελα τώρα... Δεν πρόκειται να συμβεί στην δική μου οικογένειαείναι μάλλον αφελής, γι' αυτό προσπαθήστε να προφυλάξετε και να «εκπαιδεύσετε» το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει από μικρή ηλικία.

Τι πρέπει να σας κινήσει την περιέργεια
Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει ποια είναι κάποια από τα πιο βασικά σημάδια που «μαρτυρούν» έναν παιδόφιλο.
1. Ενδεχομένως προτιμά την παρέα των παιδιών.
2. Επιμένει να προσέχει το παιδί όταν λείπετε ή έχετε κάποια δουλειά.
3. Κάνει δώρα στο παιδί.
4. Επιδιώκει κάθε είδους επικοινωνία μαζί του, ειδικά όταν δεν είστε εσείς παρόντες.
5. Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε

1. Να το συνοδεύετε στις εξωσχολικές του δραστηριότητες
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο -και ενδεχομένως φορτικό για το παιδί- να είστε συνεχώς δίπλα του, αλλά η παρουσία σας και μόνο αρκεί για να αποτρέψει τους ανεπιθύμητους.  Οι παιδόφιλοι προτιμούν να επιτίθενται σε παιδιά που φαίνονται πιο ευάλωτα και που φυσικά είναι μόνα τους. Αντίθετα, αν δίνετε τακτικά το... παρόν, αυτή η πιθανότητα μειώνεται κατά πολύ.
Σε περίπτωση που εσείς δεν μπορείτε να το συνοδεύσετε σε μια εκδρομή ή δραστηριότητα, βεβαιωθείτε ότι είναι σε «καλά χέρια» και ότι συνοδεύεται από άτομα του στενού σας περιβάλλοντος.
2. Μάθετε στο παιδί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Η παιδοφιλία μπορεί να εκδηλώνεται ακόμα και μέσω διαδικτύου και δυστυχώς τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν είναι πολλά.
Εξηγήστε στο παιδί ότι πολλές φορές οι παιδόφιλοι «συστήνονται» διαδικτυακά ως συνομήλικα παιδιά για να καταφέρουν να τα αποπλανήσουν πιο εύκολα. Αν ανησυχείτε για τις σελίδες που επισκέπτεται, προσπαθήστε να τις ελέγχετε τακτικά και να βάζετε τους απαραίτητους περιορισμούς.
Κάντε του σαφές ότι δεν πρέπει να συμφωνήσει ποτέ να συναντήσει κάποιον που του μίλησε μέσω μιας εφαρμογής, από κοντά γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.



3. Εξηγήστε του ποια μυστικά πρέπει να κρατάει και ποια όχι
Τα περισσότερα παιδιά όταν διαισθάνονται ότι κάτι ύποπτο, ακόμα και ασυνείδητα, μπορεί να το κρατήσουν μυστικό απ' τους γονείς τους. Εξηγήστε του ότι τα «χαρούμενα» μυστικά, όπως το να κάνουν πάρτυ έκπληξη στον κολλητό του, είναι επιτρεπτά. Αντίθετα, όσα μυστικά το κάνουν να αισθάνεται περίεργα, ακόμα και αν δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί, σημαίνει ότι θα πρέπει να τα μοιραστεί μαζί σας.
4. Φώναξε- Τρέξε- Πες
Αυτό το τρίπτυχο μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί στη μνήμη του παιδιού και να το βοηθήσει σε μια ύποπτη κατάσταση. Πείτε του ότι μόλις αντιληφθεί κάποια ασυνήθιστη κίνηση ή άγγιγμα, που θα το κάνει να μη νιώθει άνετα, ακόμα και από κάποιον μεγάλο που γνωρίζει, θα πρέπει να εφαρμόσει τον κανόνα «Φώναξε -Τρέξε -Πες». Θα πρέπει πρώτα να φωνάξει για να προκαλέσει την προσοχή των υπολοίπων, να τρέξει μακριά απ' τον ύποπτο ενήλικα και μόλις σας βρει να σας πει ακριβώς τι έγινε.
5. Να έχετε ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης
Πολλοί παιδόφιλοι εκμεταλλεύονται τους γρήγορους ρυθμούς και την σύγχυση που επικρατούν σ' ένα πολυσύχναστο μέρος για να αποπλανήσουν τα θύματά τους και να τα οδηγήσουν σε κάποιο απόμακρο μέρος. Γι' αυτό, με το που φθάσετε στον προορισμό σας δείξτε στο παιδί πού θα συναντηθείτε σε περίπτωση που χαθείτε. Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται όλους τους ενήλικες που θα του μιλήσουν και να προτιμήσει να ζητήσει τη βοήθεια μιας μαμάς με παιδιά.
6. Μιλήστε του για τον «Κανόνα των εσωρούχων»
Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα ποιο άγγιγμα είναι «καλό» και ποιο «κακό». Πείτε τους με απλά λόγια ότι δεν επιτρέπεται κανένας να κοιτάζει ούτε να αγγίζει τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, δηλαδή όσα καλύπτονται απ' το εσώρουχό τους. Ο κανόνας αυτός αποτυπώνεται εύκολα στο μυαλό τους, γιατί στηρίζεται σε μια λέξη: τα εσώρουχα.
7. «Όχι» σε αγνώστους
Πείτε του ότι δεν πρέπει να μιλά μόνο του με άγνωστα άτομα, να τ' ακολουθεί όπου του πουν ή να δεχθεί οποιοδήποτε δώρο του προσφέρουν. Εξηγήστε του ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άτομα που ήδη ξέρειεξάλλου πολλοί παιδόφιλοι είναι συνήθως συγγενείς των θυμάτων- και δεν θα πρέπει να ντραπεί ή να αισθανθεί υποχρέωση να κάνει ό,τι του λένε.
Εξηγήστε του ότι αμέσως μόλις αισθανθεί περίεργα, αμήχανα ή τρομάξει από τη συμπεριφορά ενός ενήλικα, θα πρέπει ν' ακούσει το ένστικτό του.
Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του, θα πρέπει να το ρωτήσετε  τι συνέβη και να ζητήσετε αμέσως τη γνώμη ενός ειδικού.
Χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση που παρατηρήσετε μια ύποπτη συμπεριφορά:
1. Διεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: 2106476573.
2. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (Χαμόγελο του Παιδιού): 1056.
3. ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού: 210 3231704.
4. Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188.
5. Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος για τα δικαιώματα του Παιδιού: 8001132000.

 Πηγή : Αναδημοσίευση από www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: