Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Δ΄ ΚΑΙ Ε΄ ΤΑΞΗ " ΒΑΤΡΑΧΟΙ " ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Στα πλαίσια του Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Ιθώμη, παρακολουθήσαμε την κωμωδία του Αριστοφάνη "Βάτραχοι" από το 11ο ΓΕΛ Περιστερίου.
Ήταν μια παράσταση υπέροχη, εφάμιλλη επαγγελματιών ηθοποιών.
Το αρχαίο θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από έξι σχολεία δηλαδή σχεδόν 650 παιδιά.
Ο ήλιος έκαιγε σαν να ήταν καλοκαίρι αλλά ευτυχώς οι πιο πολλοί είχαμε τα καπέλα και το αντηλιακό μας και η παράσταση μας αποζημίωσε με το παραπάνω.
Γελάσαμε πολύ, συγκινηθήκαμε και χειροκροτήσαμε τα παιδιά και τους υπεύθυνους καθηγητές.
Στο γυρισμό φάγαμε παγωτό στο Μελιγαλά και παίξαμε λίγο σε μια Παιδική Χαρά.

  • Δυο λόγια για το έργο:

 Ο θεός Διόνυσος κατεβαίνει στον Άδη για να ξαναφέρει πίσω στη ζωή έναν ποιητή. Όλοι οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές έχουν πεθάνει και δεν υπάρχει κανένας άξιος για να παρουσιάσει έργο στα Μεγάλα Διονύσια, τη γιορτή του θεού.
 Μαζί με το δούλο του τον Ξανθία λοιπόν μεταμφιέζεται σε Ηρακλή και μετά από πολλές αστείες περιπέτειες φτάνει στον Άδη και προτείνει έναν αγώνα ποίησης ανάμεσα στον Ευρυπίδη και τον Αισχύλο. Ο νικητής θα επιστρέψει στη ζωή για να φέρει με την ποίησή του ειρήνη και δικαιοσύνη στον πάνω κόσμο.
Η κωμωδία διδάχτηκε το 405 π.Χ. λίγο πριν τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ταραγμένη εποχή.
Ο ποιητής θέλει με την ποίηση να εξυψώσει το ηθικό των Αθηναίων και να μιλήσει για τις πανανθρώπινες αλήθειες της ειρήνης, της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της δικαιοσύνης...







Δεν υπάρχουν σχόλια: