Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 2 Απριλίου είναι τα γενέθλια του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που μεγάλωσε και εξακολουθεί να μεγαλώνει με τα παραμύθια του γενιές και γενιές παιδιών.
Αυτή η μέρα λοιπόν καθιερώθηκε να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Αλλά στην εποχή του υπολογιστή, του τάμπλετ και του "'εξυπνου κινητού", γιατί τα παιδιά μας να διαβάσουν ένα βιβλίο; Τι τέλος πάντων τους προσφέρει την ώρα που η πληροφορία ταξιδεύει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες;  Γιατί σαν την μυρωδιά από φρεσκοαγορασμένο βιβλίο δεν υπάρχει,
ίσως να συγκρίνεται με αυτή του φρέσκο-ψημένου ψωμιού
  Γιατί διαβάζοντας βιβλία δημιουργούμε μια προσωπική βιβλιοθήκη που περιγράφει και εμάς,  αλλά και τις φάσεις που έχουμε περάσει στη ζωή μας.
  Γιατί καλλιεργούμε την φαντασία μας! Oι εικόνες που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε με το μυαλό μας δεν συγκρίνονται με καμία ταινία του Hollywood.


  Γιατί με ένα βιβλίο δεν μπορείς να είσαι παθητικός θεατής όπως με μια ταινία, ή το διαβάζεις και είσαι απόλυτα εκεί ή όχι.
  Γιατί «ένα βιβλίο είναι ένας καλός φίλος» σύμφωνα με τον ΖακΑνρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ, για άλλους είναι ο σκύλος.
  Γιατί «Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος». (Ρενέ Ντεκάρτ)
  Γιατί ερχόμαστε κοντά με άτομα (τους συγγραφείς) και μοιραζόμαστε στιγμές μαζί τους.

  Γιατί όταν διαβάζουμε η μοναξιά δεν υπάρχει
  Γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα που και που
  Γιατί διαβάζοντας σχηματίζουμε ένα μέρος της προσωπικότητας μας.
  Γιατί είναι σαν να ζούμε μια άλλη ζωή χωρίς τα πραγματικά της ρίσκα.
  Γιατί το αίσθημα που νιώθεις όταν διαβάζεις την τελευταία σελίδα του βιβλίου που σου έκανε παρέα το τελευταίο διάστημα είναι σαν να αποχαιρετάς έναν φίλο που φεύγει στο εξωτερικό. Θα σου λείπει αλλά δεν θα τον ξεχάσεις.

Κατερίνα Σπύροβα      Πηγή: Anna's Pappa blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: